A cégkivonat egy univerzális cégdokumentum, amelyre rengeteg szituációban lehet szükségünk. Ilyen lehet egy szerződéskötés, a banki hiteligénylés, a pályázatokkal kapcsolatos ügyintézés, autó átírás, postai küldemény átvétele, de akár az egyszerű tájékozódás is. Fontos azonban tudni, hogy az eltérő helyzetekben eltérő minőségű cégkivonatra lehet szükségünk.

De melyek a cégkivonat különböző típusai, amelyek közül választhatunk? Mire jó az ingyenesen letölthető cégkivonat, és mennyivel ér többet egy cégbíróság által hitelesített cégdokumentum? Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a cégkivonatok különböző fajtáit, és azt is, hogy hogyan szerezhetjük be gyorsan és egyszerűen a számunkra szükséges típust.

Ingyenes cégdokumentum: csak tájékozódási célokra

Az ingyenes cégkivonat, vagy tárolt cégkivonat ahogyan a neve is mutatja, bárki számára ingyenesen elérhető és letölthető. Fontos tudni azonban, hogy hitelesítés hiányában hivatalos szituációban nem használható. Ennek oka, hogy a tárolt cégkivonat az esetek többségében nem tartalmazza az adott vállalkozással kapcsolatos legfrissebb, 30 napnál nem régebbi adatokat. Az adatok több hónaposak is lehetnek, ezáltal nagy valószínűséggel a befogadó szerv nem fogja elfogadni.

Ez azt jelenti, hogy az ingyenes cégkivonat kizárólag tájékozódás, információszerzés céljából használható. Amennyiben a cégkivonatra hivatalos ügyintézés vagy szerződéskötés céljából van szükségünk, abban az esetben friss, 30 napnál nem régebbi, hatályos adatokat tartalmazó cégdokumentumra lesz szükségük. Egy több hónapos cégkivonatot pl. banki ügyintézésnél biztosan nem fognak elfogadni, ennek nagyon egyszerű magyarázata van. A friss cégkivonaton látható, hogy egy cég ellen van-e valamilyen eljárás folyamatban, illetve, hogy adószáma fel van-e függesztve. A bankok csak olyan cégeknek adnak hitelt, ahol mindent rendben találnak.

 

Hiteles cégkivonat: majdnem minden helyzetben megállja a helyét

A hiteles cégkivonat lekérés gyors és egyszerű folyamat, akár elektronikus formában vagy papíralapon is igényelhető cégdokumentum, amely az ingyenes megoldással szemben hitelesített formában tartalmazza az adott vállalkozással kapcsolatos, legfontosabb adatokat. Az e-hiteles cégkivonat legnagyobb előnye, hogy a nyomtatott dokumentummal szemben az online fizetés után azonnal az elektronikus postafiókunkban landol, ami után 30 napig bármikor felhasználható.

Fontos tudni azonban, hogy habár a legtöbb helyen a hiteles cégkivonatot is elfogadják, akadnak olyan szituációk, amelyben közhiteles dokumentumra lesz szükségünk. Ilyen lehet például a pályázatokkal vagy banki hitelekkel kapcsolatos ügyintézés. A közhiteles papír alapú cégkivonatot elsőbbségi ajánlott küldeményként postázzuk alap esetben, de ha sürgős futárral is kérheti aznapi szállítással.

Közhiteles cégkivonat: a dokumentum, amit a legmagasabb helyeken sem utasítanak el

A közhiteles dokumentumok jelentik a legmagasabb hitelesítési formát, így ezeket a dokumentumokat minden hivatalos ügyintézés során kötelesek elfogadni. Ez azt jelenti, hogy a pályázatok és a banki hiteligénylés során is problémamentesen használhatók.

Fontos tudni, hogy a közhiteles cégkivonat csak papíralapú formában érhető el, így online igénylés és fizetés után általában a másnapra érkezik meg a küldemény. Amennyiben futárral szeretnék kérni, abban az esetben már másnapra is megkaphatják a közhiteles cégkivonatot.

Apostille felülhitelesített cégkivonat: ha a cél a külföldi ügyintézés

Az Apostille nem más, mint egy tanúsítvány, amellyel azokat az okiratokat látják el, amelyek más, külföldi országban kerülnek felhasználásra. A felühitelesített dokumentum tartalma megegyezik a magyar nyelvű közhiteles cégkivonat tartalmával, azonban jogosultságot kap arra, hogy bármelyik határon túli államban használható legyen.

Apostille felülhitelesítéssel ellátott cégkivonatra tehát abban az esetben lehet szükségünk, ha a dokumentumot külföldi ügyintézés során szeretnénk használni. Nem minden szituációban lesz szükségünk rá, azonban bizonyos helyzetekben – például külföldi banki ügyintézés esetén – kizárólag az Apostille cégkivonat számít elfogadottnak. Az apostille cégkivonatot nem szükséges fordíttatniuk, angol, német, és francia nyelven is elérhető

Apostille felülhitelesítéssel ellátott cégkivonat esetén az egyik legfontosabb dolog, hogy tudjuk, melyik országban kívánjuk felhasználni a dokumentumot. Azok az államok ugyanis, amelyek nem csatlakoztak az Apostille Egyezményhez, továbbra is megkövetelhetik az adott okirat magyar Külügyminisztérium általi felülhitelesítését.

Az Apostille felülhitelesítéssel rendelkező dokumentum beszerzése egy-két napot igényel, amennyiben sürgősen van rá szüksége keresse ügyfélszolgálatunkat. Apostille felülhitelesítés kedd, és csütörtökön lehetséges. Igényesetén külföldre is tudjuk postázni a dokumentumot, hogy meggyorsítsuk az ügyintézést.