Ha ön már valaha szembekerült azzal a feladattal, hogy elektronikusan hitelesített, aktuális és friss adatokat tartalmazó cégkivonatot kellett igényelnie, akkor egészen bizonyosan hallotta már az e-hitelesítés kifejezést és az úgynevezett .es3 dokumentum típusokat is. Hogy pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések, és miért fontos ez a hiteles cégkivonat igénylés során, arra a mostani írásunkban adjuk meg a választ.

Mikor lehet szüksége e-hitelesített dokumentumra?

Ma már a legtöbb esetben, amikor hiteles cégkivonat igénylésre van szüksége (például céges bankszámla nyitásához, hitelügyintézéshez), a pénzintézetek túlnyomó része elfogadja az úgynevezett .es3 dokumentumokat, vagyis az elektronikusan hitelesített cégkivonatokat.

Sőt, ma már számos helyen kifejezetten ebben a formátumban kérik az ilyen dokumentumokat, hiszen kényelmes, gyors megoldást jelent az ügyintézésben. Szemben a papír alapú dokumentumokkal, egy .es3 cégkivonat akár pár percen belül is letölthető és továbbítható az adott intézmény felé.

Mit tartalmaz egy e-hiteles cégkivonat?

A .es3 formátumban kiállított e-hiteles cégkivonat minden olyan információt tartalmaz, ami az igénylés pillanatában hatályos (aktuális, friss és valós adatok) és 30 napig érvényes.

Az ilyen elektronikusan hitelesített cégkivonatok ráadásul egy speciális elektronikus aláírást, valamint egy időbélyegzőt is tartalmaznak, amik segítenek alátámasztani a dokumentum hitelességét és aktualitását. Ki is nyomtatható a dokumentum, miután az e-szigno programmal megnyitották.

Ha azonnali segítségre van szüksége

Amikor a lehető leghamarabb van szüksége hiteles cégkivonatára, nem szeretne időpontot kérni, sorban állni és várakozni, akkor az e-hiteles (.es3) cégkivonat az ön számára legjobb megoldás. Oldalunkon keresztül a cégdokumentumokat le tudják tölteni angol, német és francia nyelven is, nem szükséges már fordító irodába járni emiatt. Ez esetben viszont mindenképpen a vásárlás előtt kérdezzék meg a külföldi befogadó szervet vagy partner céget, mert külföldön nem biztos, hogy használják ezt a kiterjesztésű fájlt. Amennyiben nem ismerik, akkor vagy a pdf. vagy a papír alapú közhiteles, vagy az apostille változatra lesz szükség.

Igénylés után akár azonnal le is töltheti a rendszerünkből a hiteles aláírással és időbélyegzővel ellátott cégkivonatát. Ennek feltétele ugyanakkor, hogy online bankkártyás fizetést válasszon és sikeres legyen a tranzakció.

Amennyiben utalással szeretné az cégkivonat-igénylés árát kiegyenlíteni, abban az esetben az összeg beérkezése után küldjük el önnek emailben az e-hitelesített dokumentumot. Az utalási idő most már azonnal, így is pár perc alatt megkaphatja hiteles cégkivonatát.

Hogyan tudja megnyitni a .es3 dokumentumokat?

Amennyiben ön most éppen online cégkivonat igénylés előtt áll, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mégis milyen programmal, vagy hogyan tudja majd megnyitni a .es3 dokumentumot.

Általánosságban elmondható, hogy ez nem szokott problémát jelenteni a cégvezetők számára, hiszen Microsoft Windows operációs rendszer használatakor az ún. Microsec e-Szigno programmal és már operációs rendszereken belül pedig a Web Szigno weboldal által tudja megtekinteni az e-hitelesített cégkivonatáról készített .es3 dokumentumot. ha még nem találkozott ezzel a programmal, a google-be beírva ingyenesen le tudja tölteni pár perc alatt.

Összességében tehát, ha ön gyorsan, sorban állás és hosszas ügyintézés nélkül szeretne aktuális és hatályos adatokat tartalmazó cégkivonatot igényelni, akkor az ún. e-hitelesített cégkivonatra van szüksége.

Noha a legtöbb pénzintézet és hivatalos intézmény már elfogadja ezt az e-hitelesített cégkivonatot, mégis érdemes előzetesen rákérdeznie arra, hogy az adott esetben tényleg elegendő-e ebben a formátumban elküldenie cégkivonatát, vagy papír alapon kérik pecséttel ellátva.

A cégkivonat mellett e-hiteles formátumban lekérhető aláírás-minta és létesítő okirat vagy társasági szerződés is. Ügyintézéstől függően ezeket a dokumentumokat is kérhetik a cégkivonat mellé egy-egy ügyintézés során. Ugyanúgy, mint a cégkivonat, ezek a cégiratok is elektronikus aláírással és időbélyegzővel vannak ellátva és 30 napig érvényesek. Azonban a cégiratok / aláírás-minta; társasági szerződés/ csak magyar nyelven elérhetőek a cégkivonatokkal ellentétben.

Kérdése van az e-hitelesített cégkivonattal kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése merülne fel az e-hitelesített cégkivonat igénylés folyamatával, vagy a kapott .es3 dokumentummal kapcsolatban, kérjük jelezze nekünk! Kollégáink szívesen állnak a rendelkezésére. Ügyfélszolgálatunk munkaidőben várja a hívását a 06 70 288 6799-es telefonszámon. vagy az info@cegkivonatmost.hu email címen.