A cégkivonat egy univerzális dokumentum, amelyre rengeteg szituációban lehet szükségünk. Ilyen lehet egy szerződéskötés, a banki hiteligénylés, a pályázatokkal kapcsolatos ügyintézés, autó átírás, postai küldemény átvétele, de akár az egyszerű tájékozódás is. Fontos azonban tudni, hogy az eltérő helyzetekben eltérő minőségű cégkivonatra lehet szükségünk.

De melyek a cégkivonat különböző típusai, amelyek közül választhatunk? Mire jó az ingyenesen letölthető cégkivonat, és mennyivel ér többet egy cégbíróság által hitelesített cégdokumentum? Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a cégkivonatok különböző fajtáit, és azt is, hogy hogyan szerezhetjük be gyorsan és egyszerűen a számunkra szükséges típust.

Ingyenes cégkivonat: csak tájékozódási célokra

Az ingyenes cégkivonat, ahogyan a neve is mutatja, bárki számára ingyenesen elérhető és letölthető. Fontos tudni azonban, hogy hitelesítés hiányában hivatalos szituációban nem használható. Ennek oka, hogy az ingyenes cégkivonat az esetek többségében nem tartalmazza az adott vállalkozással kapcsolatos legfrissebb, 30 napnál nem régebbi adatokat. Az adatok több hónaposak is lehetnek, ezáltal nagy valószínűséggel a befogadó szerv nem fogja elfogadni.

Ez azt jelenti, hogy az ingyenes dokumentum kizárólag tájékozódás, információszerzés céljából használható. Amennyiben a cégkivonatra hivatalos ügyintézés vagy szerződéskötés céljából van szükségünk, abban az esetben a cégbíróság által hitelesített elektronikus vagy papíralapú variánsra lesz szükségünk.

Hiteles cégkivonat: majdnem minden helyzetben megállja a helyét

A hiteles cégkivonat gyorsan és egyszerűen, akár elektronikus formában vagy papíralapon is igényelhető dokumentum, amely az ingyenes megoldással szemben hitelesített formában tartalmazza az adott vállalkozással kapcsolatos, legfontosabb adatokat. Az e-hiteles cégkivonat legnagyobb előnye, hogy a nyomtatott dokumentummal szemben az online fizetés után azonnal az elektronikus postafiókunkban landol, ami után 30 napig bármikor felhasználható.

Fontos tudni azonban, hogy habár a legtöbb helyen a hiteles cégkivonatot is elfogadják, akadnak olyan szituációk, amelyben közhiteles dokumentumra lesz szükségünk. Ilyen lehet például a pályázatokkal vagy banki hitelekkel kapcsolatos ügyintézés.

Közhiteles cégkivonat: a dokumentum, amit a legmagasabb helyeken sem utasítanak el

A közhiteles dokumentumok jelentik a legmagasabb hitelesítési formát, így ezeket a dokumentumokat minden hivatalos ügyintézés során kötelesek elfogadni. Ez azt jelenti, hogy a pályázatok és a banki hiteligénylés során is problémamentesen használhatók.

Fontos tudni, hogy a közhiteles cégkivonat csak papíralapú formában érhető el, így online igénylés és fizetés után általában a másnapra érkezik meg a küldemény. Amennyiben futárral szeretnék kérni, abban az esetben már másnapra is megkaphatják a közhiteles cégkivonatot.

Apostille felülhitelesített cégkivonat: ha a cél a külföldi ügyintézés

Az Apostille nem más, mint egy tanúsítvány, amellyel azokat az okiratokat látják el, amelyek más, külföldi országban kerülnek felhasználásra. A felühitelesített dokumentum tartalma megegyezik a magyar nyelvű közhiteles cégkivonat tartalmával, azonban jogosultságot kap arra, hogy bármelyik határon túli államban használható legyen.

Apostille felülhitelesítéssel ellátott cégkivonatra tehát abban az esetben lehet szükségünk, ha a dokumentumot külföldi ügyintézés során szeretnénk használni. Nem minden szituációban lesz szükségünk rá, azonban bizonyos helyzetekben – például külföldi banki ügyintézés esetén – kizárólag az Apostille cégkivonat számít elfogadottnak.

Apostille felülhitelesítéssel ellátott cégkivonat esetén az egyik legfontosabb dolog, hogy tudjuk, melyik országban kívánjuk felhasználni a dokumentumot. Azok az államok ugyanis, amelyek nem csatlakoztak az Apostille Egyezményhez, továbbra is megkövetelhetik az adott okirat magyar Külügyminisztérium általi felülhitelesítését.

Az Apostille felülhitelesítéssel rendelkező dokumentum beszerzése egy lassabb folyamat, hiszen plusz hitelesítést igényel. Cégünk azonban a dokumentumot az oldalunkon történt igénylés után rövid átfutási idő alatt, maximum 2 munkanapon beszerezni és futárral postázza az igénylő számára.