Aki céges ügyeket intéz, biztosan találkozik a cégkivonat, cégmásolat vagy cégtörténet kifejezésekkel. De melyik mit jelent és mikor lehet rájuk szükség? Ezeket foglaljuk most össze röviden.

Hivatalos ügyintézések során elhangozhat a cégkivonat, cégmásolat vagy cégtörténet kifejezés is. Mindhárom olyan igazolást takar, amelyek segítenek abban, hogy a vállalkozások ellenőrizhetőek legyenek, de ha nem értjük ezek lényegét, illetve a különbségeket, vagy nem a megfelelő cédokumentummal készülünk, időt és pénzt is jócskán veszíthetünk. Érdemes tehát rendbe tenni a fogalmakat, amiben most mi is segítünk: röviden összefoglaljuk, melyik igazolás neve mit takar, és milyen helyzetekben lehet ezeket alkalmazni.

Cégkivonat, a pillanatfelvétel a cégről

A cégkivonat egy hivatalos dokumentum, amely a cégbíróság által vezetett cégjegyzékben szereplő, az adott cégre vonatkozó fennálló adatokat tartalmazza és tanúsítja. A cégkivonat hátránya, hogy nem tartalmazza a múltbéli adatokat. Tehát egy olyan igazolás, mintha egy pillanatfelvételt készítenénk az adott vállalkozásról: kizárólag a kiadásakor aktuális hatályos adatok szerepelnek benne. (cégforma, cégbejegyzés dátuma, tevékenységek, ügyvezető neve) A nap 24 órájában letölheti a hiteles cégkivonatot, minden esteben az adott dátum fog rajta szerepelni, de még a pontos idő is amikor letöltötte. Ha esetleg negatív információkat találunk benne, azok az adott pillanatban is aktuálisak – ezt ügyintézés vagy szerződéskötés esetén figyelembe kell venni.

KERETES / KIEMELÉS

Meddig érvényes a cégkivonat?

A cégkivonatnak 30 napon belülinek kell lennie ahhoz, hogy elfogadják banki vagy pályázati ügyintézéshez, bankszámlanyitáshoz. Hallottunk már olyan esetről, hogy elfogadtak 90 napon belüli cédokumentumot is, de érdemes biztosra menni és 30 napon belüli hiteles cégkivonattal készülni. A mi cégkivonatunk minden esetben megfelelő, mert régi cégkivonatot nem is tudunk tárolni.

Cégmásolat vagy cégtörténet?

Itt azért egyszerű a helyzet, mert a kettő ugyanaz: a cégmásolat a hivatalos megnevezés, de cégtörténetnek is szokták nevezni. Ez utóbbiban a lényeg benne is van: egy adott vállalkozás teljes történetét tartalmazza a cégbejegyzés óta, részletesebb betekintést ad a cég múltjába. Tehát amikor cégmásolatot kérünk le, abban visszamenőleg is benne lesz minden adat, még akkor is, ha azok időközben törlésre kerültek. Több esetben is fontos lehet igazolnunk pl. hogy mikor történt ügyvezető váltás a cégben, vagy akár egy székhely módosítás.

Akkor lehet rá szükségünk cégmásolatra, ha valamilyen okból fontos számunkra, hogy ne csak pillanatnyi képet kapjunk egy cég helyzetéről, hanem a teljes történetét megismerjük, ilyen lehet például egy komolyabb üzleti kapcsolat terve vagy a cégvásárlás.

Gyakran keresik ügyfélszolgálatunkat, hogy milyen esetben válasszák a cégmásolatot? A leggyakoribb esetek a banki hitel igénylése, pályázati ügyintézés, peres ügyekben nagyon nagy segítség tud lenni, de érdemes egy cég alapos átvizsgálásához igénybe venni. A cégkivonatot, illetve a cégmásolatot is le tudják tölteni weboldalunkról angol, német, és francia nyelven is.

Ezért fontos, hogy a dokumentum hiteles legyen

Bár az interneten ingyenesen is elérhetők cégkivonatok, cégmásolatok, fontos kiemelni, hogy ezeket inkább csak információgyűjtésre érdemes használni, mert nem biztos, hogy a legfrissebb adatokat is tartalmazzák. Ha pedig egy hivatalos ügyintézés során derül ki, hogy nem tudják elfogadni az általunk hozott cégkivonatot, vagy – még rosszabb esetben – egy cég megvásárlása után derülnek ki olyan részletek, amelyeket jobb lett volna előre tudni a vállalat múltjából, az nem kevés bosszúsággal járhat.

Közhiteles cégkivonat vagy cégmásolat beszerzése: mindenben segítünk!

Ma már online gyorsan, egyszerűen, néhány kattintással szerezheti be a szükséges közhiteles cégkivonatot vagy közhiteles cégmásolatot. Ebben mi is tudunk segíteni: weboldalunkon biztonságos bankkártyás fizetéssel perceken belül az e-mail fiókjában lehet szükséges igazolás, de papíralapon is aznap el tudjuk küldeni futárral, vagy postai elsőbbségi küldeményként.

A külföldi ügyintézéshez szükséges Apostille hitelesítéssel ellátott dokumentumot szintén gyorsan és hatékonyan segítünk beszerezni: legfeljebb két munkanap alatt eljuttatjuk Önhöz. Amennyiben szükséges külföldre is postázhatjuk a gyorsabb ügyintézés érdekében.

Ha pedig bármi kérdése lenne a megrendelés kapcsán, vagy út közben telefonon egyszerűbb ügyeket intéznie, hívjon minket bizalommal. Ügyfélszolgálatunk munkaidőben gördülékeny munkavégzéssel, hatékonyan segít a szükséges dokumentum mielőbbi beszerzésében.

Kategória:

Uncategorized,

Utolsó frissítés: 2024-05-15