A céges ügyintézés során gyakran lehet szükségünk egy olyan igazolásra, amely segít abban, hogy vállalkozásunk ellenőrizhető legyen. Ez a dokumentum általában a hiteles cégkivonat vagy a cégmásolat lehet.

De mi a lényeges különbség a két dokumentum között, és melyiket milyen szituációkban tudjuk alkalmazni? Ebben a bejegyzésben megmutatjuk azt, amit a témával kapcsolatban tudni érdemes.

Cégkivonat és cégmásolat: mi a lényeges különbség?

A cégkivonat az a dokumentum egy hivatalos dokumentum, amely a cégbíróság által vezetett cégjegyzékben szereplő, az adott cégre vonatkozó fennálló adatokat tartalmazza és tanúsítja. A cégkivonatban kizárólag a kiadásakor aktuális adatok találhatók meg. Minden rajta olvasható negatív információ jelenleg is aktuális, ami ügyintézés vagy szerződéskötés esetén döntő jelentőséggel bírhat. Fontos tudni, hogy a közhiteles cégkivonat a kiállítás dátumától számítva 30 napig érvényes, éppen ezért ügyintézés előtt fontos, hogy ezt a dátumot mindig ellenőrizzük.

A cégmásolat ezzel szemben azonban visszamenőleg is tartalmaz minden adatot, abban az esetben is, ha azok közben már törölve lettek. Abban az esetben, ha ellenőrizni szeretnénk egy céget (például megtudni, hogy hivatalosan be van-e jegyezve vagy esetleg felszámolás alatt áll-e), elegendő a cégkivonat beszerzése. A közhiteles cégkivonat és a cégmásolat a legtöbb hivatalos ügyintézés esetén is megfelel az adott hivatal vagy szervezet elvárásainak.

Cégmásolat, mikor lehet rá szükségünk?

Akadnak olyan szituációk, amikor szükség van arra, hogy ismerjük egy cég történetét. Tisztában legyünk a korábbi vezetőkkel és egyéb, fontos adatokkal. Ilyen helyzet lehet például egy cég megvásárlása vagy egy komolyabb, hosszútávú üzleti kapcsolat kiépítése is.

Ezekben az esetekben általában szükség van a cég múltjának adataira. Ilyenkor lép be a képbe a cégmásolat, amely visszamenőleg minden olyan információt tartalmaz, amire az adott helyzetben a vállalkozás átvilágításához szükségünk lehet. Abban az esetben persze, ha a hitelesített dokumentumot választjuk.

Miért fontos, hogy a hiteles dokumentumot válasszuk?

A cégkivonat és a cégmásolat általában ingyenesen is elérhető az interneten, azonban fontos, hogy hivatalos ügyintézés, adatellenőrzés és bármilyen egyéb, üzleti vagy jogi szempontból jelentős szituációban kizárólag közhiteles dokumentumot alkalmazzunk. Ennek oka, hogy az

online ingyenesen letölthető cégkivonat vagy cégmásolat nem biztos, hogy a legfrissebb adatokat tartalmazza, így könnyen előfordulhat, hogy nagyon fontos részletekről nem nyújt információt.

Abban az esetben, ha csak kíváncsiak vagyunk az adott céggel kapcsolatos információkra, vagy esetleg a dokumentumot nem hivatalos ügyintézés céljából szeretnénk használni, elég lehet az ingyenes, nem közhiteles cégkivonat és cégmásolat. Pályázati, banki, hivatalos ügyintézés esetén azonban mindenképp a hitelesített cégkivonattal vagy cégmásolattal kell rendelkeznünk.

Közhiteles dokumentum egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan

Amennyiben közhiteles cégkivonatra, vagy közhiteles cégmásolatra van szüksége, abban is tudunk segíteni. Postai úton másnapi kézbesítéssel, vagy futárszolgálattan akár az napra is kérheti a cégdokumentumot.

Weboldalunkon a dokumentum online megrendelésével és biztonságos bankkártyás fizetéssel az egyébként hosszadalmas hivatali ügyintézés azonban lényegesen lerövidíthető.

Az E-hitelsített cégkivonat már pár perc alatt is beszerezhető, de cégünknél a papír alapú dokumentum a gyors ügyintézés érdekében elsőbbségi küldeményként vagy futárszolgálattal is igényelhető. A külföldi ügyintézéshez szükséges Apostille hitelesítéssel ellátott dokumentumot szintén gyorsan és hatékonyan, maximum 2 munkanapon belül juttatjuk el Önhöz.