A hivatalos statisztikák szerint a Magyarországon bejegyzett társas vállalkozások száma körülbelül 500.000 darabra tehető. Ez a nagy szám sokszor megtévesztő lehet, hiszen alig néhány százalék jelenti a közép-, és nagyvállalatok kategóriát. Túlnyomó részt kis, és mikro vállalkozások teszik ki ezt a számot. Az elmúlt években sajnos a csökkenés volt megfigyelhető, azonban a piacot és kereskedelmet kutató intézetek pozitívan tekintenek a jövőbe. A cégek mellett nem elhanyagolható az egyéni vállalkozók száma, amely azonban évről évre növekszik. Jelenleg körülbelül 450.000 egyéni vállalkozás működik hazánkban.

A vállalkozásokban rengeteg változás történik egy adott év alatt. A leggyakoribb változások: a székhelyváltás, a tulajdonosváltás, a főtevékenység megváltoztatása, cégnév változtatás és egyéb cégadat megváltoztatása. Ezekből évente több ezer, sőt akár tízezer is történhet!

A fentebb írt adatok nem véletlen kerültek felsorolásra. Ugye már tisztán érthető, hogy miért is olyan fontos, hogy egyes cégeknek rendszeresen ellenőrizzük a cégkivonatát? Az állandóan változó adatok miatt olyan hibákba eshetünk, amelyet később csak idő-, és energiaigényesen tudunk kijavítani. Ilyen például egy számla elutasítása, érvénytelensége – ha nem megfelelő a cégnév, vagy cím.

A cégkivonat lehetőséget ad arra, hogy bárki betekintést nyerjen egy cég működésébe, hozzáférjen nyilvános és közérdekű adataihoz. A gazdasági társaságok nem működhetnek anélkül, hogy ne legyenek nyilvánosak az adataik. Vannak olyan információk, amelyek azonnal elérhetők az interneten, azonban ez a néhány adat kevés ahhoz, hogy megbizonyosodjunk egy cég valós és biztonságos működéséről.

A cégkivonatot a cégbíróság állítja ki, a korábban említett nyilvános közzététel érdekében. Fontos tudni, hogy nem csak akkor szükséges a cégkivonat, ha ellenőrizni szeretnénk egy céget. Vannak olyan esetek is, amikor a cégkivonat kötelező dokumentáció. Ilyen a banki kölcsön igénylése, vagy más hivatalos ügyintézés. A banki, illetve kormányhivatalos ügyintézések közel 100%-ban be kell mutatni a 30 napnál nem régebbi cégkivonatot. Ami még fontos információ, hogy a cégkivonat legyen friss! A friss cégkivonat garantálja, hogy az adatok aktuálisak.

Friss cégkivonatot ma már online is lehet igényelni az arra alkalmas, megbízható weboldalakról. Ilyen például a mi oldalunk is. A weboldalon szereplő cégkereső funkcióval könnyedén megtalálható a szóban forgó cég, és az online cégkivonatot egy bankkártyás fizetés után azonnal megkaphatják. Ha papír alapú és hitelesített dokumentációra van szükségünk, az is ugyanezzel a módszerrel igényelhető, ez azonban a hitelesítés miatt postai úton, vagy futárral juttatjuk el. A digitalizáció korára felkészült weboldalakon már mobiltelefonnal is könnyedén igényelhetünk cégkivonatot! Nincs sorban állás és elvesztegetett idő, a nap bármely szakában könnyen igényelhet friss hatályos cégkivonatot.

Kategória:

News,

Utolsó frissítés: 2024-03-05